nedjelja, 17. travnja 2011.

Sukobi pri donošenju odluka


Organizacijske grupe su kompleksne zajednice ljudi sa različitim karakterima, vrijednosnim sustavima i ciljevima. Kada se spoje različite osobnosti i ponašanja, uvijek postoji mogućnost nerazumijevanja pa i otvorenih sukoba. Sukobi znatno utiču na funkcioniranje organizacije, te na nju mogu imati pozitivne i negativne efekte. Sukob s pozitivnim utjecajem na organizaciju odnosno konstruktivni sukob pridonosi ostvarenju organizacijskih ciljeva, te ih stoga treba ohrabrivati. Dok nasuprot njima sukobi s negativnom efektima (destruktivni sukobi) priječe organizaciju u ostvarivanju njenih ciljeva. Prema tome organizacija bez sukoba bila bi samozadovoljna, troma i ustajala.


Najprirodnija i najčešća reakcija na sukob je izbjegavati ga. Sukobljene strane samo se povlače iz konfrontacijske arene, dok izvor problema i dalje ostaje. Potiskivanje, jedan od oblika izbjegavanja sukoba, primjenjuje se kada povlačenje nije izvedivo, npr. kada se interakcija u okruženju donošenja odluka ne može izbjeći. Glavni nedostatak ove strategije je taj što se problem sakrije ili zamaskira, umjesto da se riješi na pozitivan, konstruktivan način. Ovaj način rješavanja sukoba može djelovati kao kratkotrajno rješenje, ali sukob će ponovo buknuti prvom prilikom.

Ukoliko je uzrok sukoba oskudica sredstava, oni se mogu riješiti pomoću metode proširivanja sredstava. Glavni nedostatak metode je u ograničenoj mogućnosti proširivanja sredstava. Inače je uspješna metoda i sukobljene strane iz sukoba izlaze zadovolje.

Nema komentara:

Objavi komentar